ΑΠΟΦΑΣΗ ΖΩΗΣ


Σοφία ΔΙΓΕΝΗ-ΚΟΛΙΟΤΑΣΗ
Σύμβουλος Οικογενειακών Σχέσεων

 

Σήμερα, που ολοένα εμείς οι νέες γυναίκες ερχόμαστε αντιμέτωπες με την αδυναμία να αποκτήσουμε ένα παιδί για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία μας, κάποιες γυναίκες έχουν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Η νομοθεσία προβλέπει την ελευθερία της γυναίκας να αποφασίσει, χωρίς να αποτελεί αυτό με κανένα τρόπο έγκλημα, μέχρι και τη 12η εβδομάδα της κύησης και στη συνέχεια υπό προϋποθέσεις τη διακοπή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Αναρωτιόμαστε πόσο πραγματικά είναι ανεπιθύμητος ο ερχομός μιας νέας ζωής και η κυοφορία της; Μια γυναίκα ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στην υπεράσπιση του δικαιώματος κάθε γυναίκας να γίνει μητέρα, η κ. Μαρία Δημητριάδου μίλησε στη κ. Σοφία Διγενή για το δικαίωμα αυτό και τον "Σύλλογο Προστασίας Αγέννητου Παιδιού" ο οποίος επιχειρεί να προσφέρει την πληροφόρηση που στερούνται οι γυναίκες εκείνες που ζητούν βοήθεια σε μια τέτοια σημαντική και επώδυνη καμπή της ζωής τους.
"Σε κάθε περίπτωση, δεν ασχολούμαστε με «κήρυγμα» αλλά με πρακτική υποστήριξη γυναικών που έρχονται κοντά μας με την ελεύθερη βούληση τους, αναζητώντας βοήθεια στην πραγματοποίηση της επιθυμίας τους, ενίοτε και παγιωμένης απόφασής τους, να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη τους".

Δικαίωμα απόφασης

Σε ερώτησή μας αν οι γυναίκες έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν ανεπηρέαστες για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μας απάντησε: «Ανεπηρέαστη από τι θα αποφασίσει μια γυναίκα, ή ένας άντρας, σε τελική ανάλυση ο οποιοσδήποτε άνθρωπος, για το αν θα προχωρήσει σε μια επέμβαση στο σώμα του; Όταν κάποιος προχωρά σε μια επέμβαση στο σώμα του, είτε αυτή αφορά διακοπή κύησης είτε πλαστική χειρουργική, πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένος γι' αυτήν όσον αφορά τη φύση, το κόστος, τις συνέπειες της. Το δικαίωμα στην ενημέρωση είναι πολύ βασικό, γι' αυτό κι εμείς φροντίζουμε να γίνεται σεβαστό με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα».


Φροντίζουν τη «ζωή» πριν ακόμα ανθίσει

Το Κέντρο Φροντίδας Μητέρας και Παιδιού που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού βρίσκεται στην οδό Ηπείρου 28, στην Αθήνα (Τ.Κ. 10433). «Οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν από πολυμελές επιστημονικό και υποστηρικτικό προσωπικό με το οποίο συνεργάζονται πολυάριθμοι επιστήμονες ιατροί, ψυχολόγοι και καθηγητές κοινωνικής εργασίας» μας δήλωσε η κ. Μαρία Δημητριάδου, συγγραφέας -δημοσιογράφος, από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου.

Δυνατότητα παρακολούθησης από Κοινωνικούς Λειτουργούς προσφέρει το Κέντρο, στις μητέρες που ζητούν τη βοήθειά του. Γίνονται ατομικές και ομαδικές συνεδρίες με σκοπό την ψυχολογική στήριξη και κοινωνική αποκατάσταση των μητέρων και των οικογενειών τους. Οι Εθελόντριες Κοινωνικής Πρόνοιας, με κατάλληλη επιμόρφωση, στέκονται δίπλα σε κάθε περιστατικό, προσφέροντας συναισθηματική, ψυχολογική και πρακτική στήριξη και βοήθεια.

Προστασία της εγκυμονούσης

  • Υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της εγκυμοσύνης από μαιευτήρες-γυναικολόγους, και κάλυψης των εξόδων τοκετού, εφόσον χρειάζεται.
  • Παρέχονται Νομικές συμβουλές στις εγκύους από νομικούς, και στέγαση εγκύων, σε διαμερίσματα που παραχωρούν δωρητές γι' αυτό το σκοπό αλλά και σε συνεργαζόμενους ξενώνες.
  • Βρίσκουν εργασία οι μητέρες ή οι σύζυγοι-σύντροφοί τους, σε συνεργασία με ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς.

Υλική βοήθεια

Λειτουργεί τμήμα αναδοχής, τόσο για βαπτίσεις όσο και για μακροχρόνια οικονομική ενίσχυση. Χορηγούνται διάφορα είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα, δωροεπιταγές, που προσφέρονται στον Σύλλογο από ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς, καθώς και μεταχειρισμένα είδη οικιακής χρήσεως σε πολύ καλή κατάσταση. Παρέχονται ακόμα και μηνιαία χρηματικά βοηθήματα για την κάλυψη οικονομικών αναγκών των μητέρων. Διοργανώνονται σεμινάρια επιμόρφωσης των μητέρων σε θέματα προσχολικής αγωγής, αλλά και του κοινού γενικότερα, σε θέματα οικογένειας, γενετικής, προγεννητικής αγωγής κ.τ.λ.
Παρέχεται πληροφόρηση μέσω εντύπων που ενημερώνουν για την εμβρυακή ζωή, τις επιπτώσεις της έκτρωσης και τη δυνατότητα επιλογής μέσα από τις παροχές του Κέντρου κ.ο.κ.

Ιστορικό

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1997. Από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου είναι ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός, η σύζυγός του Διδάκτωρ κ. Βαρβάρα Μεταλληνού η οποία είναι και Πρόεδρος, ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιος Αβραμίδης, ο γυναικολόγος- μαιευτήρας-χειρούργος κ. Δημήτριος Παπαευαγγέλου, ο τ. Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος Αντωνόπουλος, ο αγιογράφος κ. Ιωάννης Ναυπλιώτης, ο καθηγητής και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων κ. Ιωάννης Μηλιώνης. Την προσπάθειά του Συλλόγου στηρίζει η αγάπη του κόσμου και όπως μας τόνισε η κ. Δημητριάδου : «Ασφαλώς λειτουργεί εδώ και η μαρτυρία γυναικών που έχουν βρει εδώ τη βοήθεια που χρειάζονταν, και γνωστοποιούν το γεγονός στον περίγυρό τους».


 

e-mail: sdigeni@altecnet.gr